Olen vaalikentillä törmännyt useampaankin ihmiseen, joka on ilmaissut huolensa siitä, että Vihreät haluaa kieltää autoilun. Mistä ikinä tämä väärinkäsitys on saanutkin alkunsa, niin haluan oikaista sen. Vihreät ei ole kieltämässä autoilua, me haluamme kehittää sitä ympäristöystävällisemmäksi. Tähän pyritään vaihtamalla nykyinen autokantamme sähköllä, kaasulla ja biodieselillä kulkeviin ajoneuvoihin. Lisäksi haluamme kehittää julkista liikennettä toimivammaksi. Tällä hetkellä olen itsekin siinä tilanteessa, että joudun kulkemaan työmatkoja omalla autolla. Maaseudulla asuville auto on elinehto, eikä sitä olla keneltäkään viemässä. Esityksemme on, että polttomoottorikäyttöisten autojen myynti kielletään 2030-luvulla, mutta sen jälkeenkin niillä saa ajaa. Tämän jälkeen niitä ei kuitenkaan tuoda enää markkinoille.

Fossiilisista polttoaineista luopumiseen on muitakin hyviä syitä, kuin ilmastonmuutoksen hillitseminen. Energiantuotannon omavaraisuusasteen kasvattaminen vähentää riippuvuuttamme tuontienergiasta, mikä on positiivista sekä turvallisuus- että talousnäkökulmasta. Uuden ympäristöystävällisemmän teknologian kehittäminen antaa meille mahdollisuuden olla edelläkävijä niiden markkinoilla samalla, kun oman elinympäristömme laatu paranee. Mitä nopeammin saamme muutoksen käyntiin, sitä nopeammin saamme myös autokantamme uusittua.

Muutos vie aikaa ja vaatii sopeutumista myös uusiin ajatusmalleihin. Vähemmän ja harkitumpia kauppareissuja, enemmän yhteiskyytejä lasten harrastuksiin ja työpaikoille, lisää etätyömahdollisuuksia työmatka-ajon vähentämiseksi. Matka on melkoinen, mutta ellemme lähde liikkeelle, emme voi myöskään päästä perille.

Saija Porramo